Zuiniger leven

Wie wil dat nou niet, iedere maand geld over houden en toch doen wat je leuk vindt? Het kan door zuiniger te gaan leven. Dit betekent natuurlijk niet dat je alles moet opgeven wat je leuk vind, maar wat dan wel? Ik geef je handige tips!

Je financien op orde

Het klinkt misschien heel logisch, je financien op orde hebben. Je betaald immers iedere maand alles netjes af, je abonnementen, hypotheek en andere verplichtingen, maar waar gaat de rest van je geld eigenlijk naar toe? Het is handig om eens een overzichtje te maken, dit kan bijvoorbeeld door je internetbankieren er eens bij te pakken en op te schrijven waar de afgelopen maand allemaal geld naar toe ging . Noteer alle kosten die je gemaakt hebt, zoals bijvoorbeeld de koffie die je onderweg gehaald hebt, dat ene jurkje wat je kocht, of de afhaalchinees, maar ook alle vaste lasten zoals je hypotheek en zorgverzekering.

Categorieen maken

Deel nu alle kosten op in categorieen, dit kan in een exelbestandje maar natuurlijk ook op papier. Noteer eerst de kosten die maandelijks terugkomen, zoals de hypotheek/ huur, zorgverzekering, gas water licht en dergelijke. Dit is je categorie vaste lasten. Deel de rest van de kosten verder in, bijvoorbeeld abonnementen (sportschool, krant, tijdschriften) Goede doelen, hobby, boodschappen, kleding en dergelijke

Schrappen in je kosten

Bekijk je categorieen nu eens zorgvuldiger, hoeveel geld heb je eigenlijk zonder het te beseffen uitgegeven aan dingen die niet nodig waren?Bijvoorbeeld winkelen om het winkelen, vaak eten halen omdat het zo makkelijk was en dergelijke. Neem bijvoorbeeld  een goedkoper TV abonnement, of zeg je tv op. Kranten en tijdschriften op waar je geen tijd voor hebt kun je eenvoudig opzeggen of neem meer tijd om te gaan koken in plaats van af te halen. Ook de overstap van energieleverancier kan je veel geld besparen. Het lijken kleine beetjes, maar samen zorgen ze toch voor een fiks bedrag. Kijk ook eens of je de mogelijkheid hebt om meer hypotheek af te lossen, zie dit niet als een straf maar als een investering.

Bespaartips

Probeer dingen die kapot zijn gegaan eens te repareren, of breng het naar een repair cafe bij jou in de buurt. Kijk eens of je dingen tweedehand kunt vinden in de kringloop of op marktplaats. Vraag bijvoorbeeld stekjes van planten in plaats van nieuwe te kopen. Kook voor meerdere dagen en vries een gedeelte in. Zet ook eens de verwarming een graadje lager en doe een dikke trui aan. Of probeer eens te besparen op water. Ook het overstappen van energieleverancier of zorgverzekeraar kan je al gauw honderden euro s per jaar besparen.

Ben jij al bewust bezig met je financien ?

 

Een gedachte over “Zuiniger leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s