Minimaliseren kun je leren

Minimalisme, wat is dat eigenlijk, en hoe begin je in vredesnaam met het uitzoeken van je spullen? In deze blog geef ik je handige tips hoe je kunt beginnen en vertel ik je hoe het hier allemaal begon.

Hoe ik begon met minimaliseren

Bij mij begon het met mijn tweede zwangerschap. Ik kreeg last van nesteldrang en werd gek van alle troep om me heen en de weer veranderde lijst met spullen die een baby écht moet hebben. Ik begon me erin te verdiepen en besloot dat ik de meeste nieuwe dingen op het lijstje toch echt niet ging halen. En weet je, mijn kraamtijd was prima zonder het badzitje of de speciale electrische kruik.

Tips om te beginnen met minimaliseren

Mijn eerste tip is: begin klein en overzichtelijk. Probeer niet meteen de hele zolder aan te pakken of een grote ruimte. Start bijvoorbeeld met de bestek lade. Kijk eens hoeveel vorken messen lepels en ander gereedschap erin ligt wat je eigenlijk niet nodig hebt. want wees eens eerlijk, een 16 delige bestekset heb je echt niet nodig als je met vier personen bent. probeer eens wat je kunt missen aan bestek en zet het bestek dat je weg wilt doen gelijk in een doos voor de kringloop of weggeefhoek.

Maar wat als ik die bestekset nou toch nodig heb met bijvoorbeeld verjaardagen?

Vaak is dit een (ongegronde) angst, want meestal gaat het prima zonder al die extra spullen. Een fijne tip die ik las in het boek van opruimgoeroe Marie kondo is; Alles wat je binnen een straal van 20 kilometer voor minder dan 20 euro kunt kopen kun je gewoon weggeven. En eigenlijk weten we ook wel dat het zo is, want bij de kringloop heb je zo weer nieuw bestek wat je écht miste door het wegdoen.

het mooie wat minimalisme met je doet

Minimalisme is geen straf, het gaat er niet om dat je je mooiste spullen wegdoet en niks overhoudt. Het doel is om alleen de spullen die je echt blij maken te bewaren en de negatieve spullen los te laten, want teveel spullen maakt je namelijk niet blij, het beklemd je en beperkt je in je doen. Want bijvoorbeeld dat ene breiwerkje wat je niet afmaakt omdat het patroon tegenvalt vraagt toch steeds je aandacht als je het weer ziet, of wat dacht je van die gitaar die al een tijd staat te verstoffen op zolder. Iedere keer als je deze weer ziet denk je aan je mislukte poging om gitaar te leren spelen. Geef de gitaar aan iemand die er wel wat mee kan

Door bewust te kiezen voor de spullen om je heen houd je tijd over en kun je je  verder ontwikkelen. Je houdt tijd over met schoonmaken, want minder spullen om aan de kant te halen met stoffen en dweilen, je hebt geen onafgemaakte werkjes die je aandacht vragen en hierdoor kun je je vol liefde storten op wat je echt leuk vindt.

Hoe ver ben jij met minimaliseren? En heb je nog handige tips die anderen moeten weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s