Capsule wardrobe, wat is het en hoe begin je ermee?

Misschien hoor je deze term voor het eerst, of ben je er al mee bekend. Kort gezegd houdt het in dat je je kledingkast minimaliseert en alleen de fijne en mooie kledingstukken overhoud. Hoe je dit precies doet lees je hier!

Kledinghangers andersom in de kast

Zelf ben ik al een poosje bezig met mijn kleding, niet om hip te zijn, nee, om inzichten te krijgen en de inhoud van mijn kledingkast te verduurzamen. Zo startte ik vorig jaar met het hanggedeelte van mijn kast. Ik las de tip om je kledinghangers andersom te hangen,dus met het haakje de verkeerde kant op. Alles wat je uit de was vist en dus hebt gedragen mag weer met het hangertje de goede kant op. Aan het eind van de maand (of andere willekeurige periode) kun je precies zien welke kleding je fijn vind en wat je de afgelopen maand niet hebt gedragen.

Bekijk de ongedragen kleding eens, is er een reden waarom je het niet draagt? is het kapot of pas je het niet meer? Zoek de hangers die na bijvoorbeeld 3 maand nog steeds verkeerd hangen goed uit en geef ze een tweede kans als dat mogelijk is. Verkoop ze op marktplaats, of geef ze weg. Dat scheelt niet alleen ruimte in je kast maar geeft je ook inzicht in wat je stijl is.

Capsule wardrobe beginnen

De kunst is om met de overgebleven kledingstukken mooie combinaties te maken. Mis je een item om een outift compleet te maken, schrijf deze dan op. Zo kun je gericht shoppen en ben je minder vatbaar voor impuls aankopen die je vaak niet zo vaak gaat dragen als gedacht. Een capsule wardrobe klinkt heel lastig maar is eigenlijk ideaal Je kiest ongeveer 33 ideale items die je het hele seizoen door kan dragen bijvoorbeeld een mooi topje die in de zomer kan, maar in de winter perfect te combineren is met een vest. Zelf heb ik sinds een jaar een capsule wardrobe en het scheelt enorm veel tijd! Niet alleen om iets uit te zoeken om aan te trekken( dit is nu fijn overzichtelijk) het scheelt ook in de was! Meer informatie vind je in de blog van moeders minimalisme, inclusief fijne voorbeelden

Zelf haal ik graag mijn kleding tweedehands of van duurzame merken zoals je in mijn eerdere blog over ons las. Ik vind het belangrijk dat er niet nog meer kleding gemaakt wordt terwijl het niet nodig is. Mocht ik het tweedehands echt niet kunnen vinden dan ga ik bijvoorbeeld voor het duurzame merk Miss Green. Wist je dat er een enorme berg kleding per minuut wordt weggegooit? Dit filmpje laat de enorme hoeveelheden zien, welliswaar in Australie, maar toch. Je hebt helaas wel facebook nodig om het filmpje te kunnen bekijken.

Het doel van een capsule wardrobe

Door een capsule wardrobe weet je exact wat je in de kast hebt hangen doordat het niet zoveel items zijn. Ook ben je minder vatbaar voor impuls aankopen en kun je je kleding eigenlijk tot op de draad verslijten omdat ze fijn zitten en mooi te combineren zijn. Daarnaast ben je natuurlijk sneller klaar met aankleden doordat je in één oogopslag alles kunt overzien.

Heb jij al een capsule wardrobe?

2 gedachten over “Capsule wardrobe, wat is het en hoe begin je ermee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s